Getallen (38 jaar)

Inmiddels begrijp ik dat getallen in de bijbel een eigen plaats innemen. Vaak worden ze gebruikt om verhalen te verbinden: Noach wacht 40 dagen op het droog worden van het land, het volk Israël is 40 jaar in de woestijn voordat ze de Jordaan oversteken, Jezus is 40 dagen in de woestijn in wordt dan in de Jordaan gedoopt etc.

Nu staat er in Johannes, dat er een man al 38 jaar bij een bron ligt.

Nu lees je bij een uitleg dat iemand zich afvroeg hoe Jezus dat nu wist. Had iemand hem dat verteld, of had God hem dat geopenbaard of wist Jezus dat door zijn Goddelijke natuur.

Nu denk ik dat we moeten bedenken dat er ook een schrijver hier aan het woord is (Johannes). Overigens zullen er meerdere mensen meegewerkt hebben aan de evangeliën, het is n.l. hard werken om dit zo vorm te geven.


Nu bij 38, wil de schrijver dit koppelen aan het verhaal van Mozes en Jozua (Deut.2:14).

Getallen zijn dus een oude vorm van verwijzingen.
De getallen 3, 5, 7, 12, 40, 1000 kom je zo regelmatig tegen.

Getallen hebben daarnaast een eigen betekenis. Op de 3de dag gebeurt er meestal iets van Godswege, 7 verwijst vaak naar het Heilige, 4 naar alle windstreken en 5 naar Israël. 5 boeken van Mozes. 1000 is een getal van veelheid , lees iedereen.


Zo krijgt eerst heel Israël te eten (5000) en daarna de hele wereld (4000) na de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging.
Het beroemde getal 144.000 = 12x12000 uit Openbaring, daar wordt geheel Israël mee bedoeld. Horen alle volken daar ook al bij? Na het noemen van dat getal staat er in ieder geval een menigte die niemand! tellen kon.


Namen hebben ook een getalswaarde. De waarde van Eliezer (Mijn God is hulp) is 318. Met 318 man gaat Abram het opnemen tegen 4 machtige koningen. De waarde van David is 14. Het ‘geslachtsregister’ van Jezus (als zoon van David) in Mattheus is opgedeeld in 3 x 14.
Het overbekende nummer 666, verwijst naar de letterwaarde van Nero (en wellicht ook de mens).

Lees ook de blogs van de inmiddels Apeldoornse Roelien Smit over getallen.Een geleerde die zich veel met bijbelse getallen heeft bezig gehouden is ds. Labuschagne.
Voor meer over getallen in Mattheus zie ook dit document van Peter van Veen, opleidingscoördinator binnen de NGK.